Onbekend Vlaams

Onbekend Vlaams, Bergachtig landschap met stad aan kust, met soldaten in actie, olieverf op paneel, 75,7 x 106,9 cm (hxb), 16de eeuw, niet gesigneerd, kunsthandel.

Conditie

Het schilderij was al behandeld door een houtrestaurator. Hierbij zijn de naden en barsten gelijmd. Bij deze ingreep is plaatselijk de vernis op deze naden en barsten verwijderd en is er op de achterkant tussen het aanwezige vastzittende parket een systeem van ruitvormige houten plaatjes gelijmd als ondersteuning van de gelijmde naden en barsten. De achterkant is geheel vlak afgeschaafd voor het aanbrengen van het parket.
Rondom de naden en barsten is sprake van verfverlies en loszittende verf, evenals in de hoek linksonder.
Linksonder heeft een zwaluwstaartverbinding tussen de planken zich afgetekend in het barsten van de verf- en preparatielaag.
De verflaag is op plaatsen erg gesleten waardoor veel detaillering is aangetast. In de achtergrond (stad, schepen) is veel detaillering verloren gegaan, mede door veroudering entransparanter worden van de verf.
De vernis is erg vergeeld. Er zijn over het gehele schilderij verspreid een groot aantal oude retouches aanwezig.

Restauratie

De behandeling bestond uit het vast- en vlakzetten van loskomende en opstaande verf, verwijderen van de vernis en de oude retouches, vullen van de lacunes, retoucheren en vernissen.

Wordpress Gallery Plugin Free