Jasper van den Bos

Jasper van den Bos (1634 – 1656), Schepen voor de haven van Hoorn, olieverf en inkt op paneel (penschilderij), 28,7 x 37,8 cm (hxb), gesigneerd, 1655, Westfries Museum Hoorn.

Conditie

Het paneel bestaat uit twee horizontale planken. De planken zijn enigszins tangentiaal gezaagd. De achterkant is afgevlakt ten behoeve van een erop gelijmde houten plank, die niet helemaal tot aan de randen reikt. Deze plank, die ook enigszins tangentiaal gezaagd is, is weer bedekt met een fineerlaag, die er qua nerfrichting dwars op staat. Paneel en plank hebben ongeveer hetzelfde nerfverloop. Ondanks deze constructie is het paneel toch enigszins concaaf.
Aan de bovenrand, links, zit een losse splinter. Iets rechts daarvan is er stukje afgesplinterd.
Aan de voorzijde is bij UV-licht te zien dat het schilderij aanzienlijk is geretoucheerd. Deze retouches zijn mooi uitgevoerd, zij het dat die op de naad enigszins rommelig van structuur zijn.
De vernis is aanzienlijk vergeeld.

Restauratie

De splinter aan de bovenrand is vastgezet met lijm.
De vernis en de retouches zijn afgenomen.
Na afname van vernis en retouches bleek de verflaag op meerdere plaatsen erg gesleten en soms ook geel verkleurd (bijvoorbeeld een horizontale band rechtsboven). Langs de naad was de verf nogal verdonkerd en gehavend.
De lacunes zijn gevuld. De oude vullingen konden merendeels behouden blijven en zijn waar nodig bijgewerkt.
Vervolgens zijn de vullingen, de sleetse en de verkleurde plekken zo geretoucheerd dat er weer een eenheid ontstond.
Tot slot is het schilderij gevernist.

Wordpress Gallery Plugin Free