Jacobus Storck

Jacobus Storck (1641 – na 1692) (toegeschreven), Amstelzijde in Ouderkerk aan de Amstel, olieverf op paneel, 59,4 x 83,7 cm (hxb), niet gesigneerd, ca. 1660, collectie Stichting Erfgoed Amstelland.

Conditie

Het paneel bestaat uit twee horizontale planken. De planken bestaan uit goed kwartiers gezaagd eikenhout. Het oppervlak heeft een erg ongelijkmatig reliëf. De schilder heeft een paneel van inferieure kwaliteit gebruikt.
Het paneel is tot dun afgeschaafd ten behoeve van een aangebracht parket. Dit parket is er de oorzaak van dat het paneel enigszins concaaf is getrokken en dat door interne spanningen de verf loskomt. Een dergelijk parket is vaak preventief tegen kromtrekken aangebracht, maar veroorzaakt juist problemen die er zonder parket waarschijnlijk niet zouden zijn geweest.
De naad is ooit los geweest en opnieuw gelijmd.
De verflaag is erg gesleten. Het schilderij is erg geretoucheerd, de lucht is grotendeels overschilderd. De vernis is erg vergeeld.

Restauratie

De loskomende verf is geconsolideerd. Het parket is verwijderd. Na verwijdering bleek een strook spinthout, met houtwormsporen, aanwezig ter weerszijden van de naad. Gildebepalingen verboden overigens het gebruik van spinthout, wat, getuige ook dit paneel, niet betekende dat het niet werd gedaan. Gedurende het lange verblijf in het atelier is het paneel volledig vlak gebleven. Omdat het paneel erg dun is afgeschaafd, is er wel weer een licht steunparket aangebracht.
De vernis, overschilderingen en de meeste retouches zijn verwijderd.
Met name in de lucht, waar de verf erg gehavend is en transparant geworden is, schemerden duidelijk de vullingen van de vele groeven en oneffenheden door waarmee het paneel ter voorbereiding van het schilderen egaal gemaakt is.
De lacunes zijn gevuld en vervolgens is er uitvoerig geretoucheerd. Tot slot is het schilderij voorzien van een vernis.

Wordpress Gallery Plugin Free