Jacob Waben

Jacob Waben (ca. 1575 – ca. 1641), Vrouw Wereld, olieverf op doek, 131,0 x 171,5 cm (hxb), gesigneerd, 1622, Westfries Museum, Hoorn.

Kunstroof

Dit schilderij van Jacob Waben werd begin 2005 samen met 23 andere schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen uit het Westfries Museum. In 2016 werd dit schilderij samen met vier andere teruggevonden in Oekraïne en teruggegeven aan het museum. Alle schilderijen waren in erbarmelijk slechte staat.

Conditie

Het schilderij was na de diefstal op een te klein spanraam gespannen (het was bij de diefstal ‘keurig’ van zijn spieraam afgehaald en opgerold), waarbij door de beschilderde omslagen geniet was. Er was sprake van veel verfverlies aan de randen. Het oppervlak heeft erg geleden gehad tijdens de diefstalperiode.
Verder was de verflaag op veel plaatsen erg gesleten, was er al veel verfverlies ten gevolge van oude waterschade, stonden de craquelures enigszins op, waren er loskomende vullingen (in de naden), was de vernis erg vergeeld en waren er vrij veel oude retouches. Het doek bestaat uit drie delen; de naden zijn door de bedoeking erg naar voren gedrukt.

Restauratie

De behandeling bestond uit het verwijderen van het oude doubleringsdoek, schoonmaken van de achterkant van het originele doek, hechten van de naden, vlakken van het doek, aanbrengen van een nieuwe bedoeking, opspannen op een nieuw spieraam, afnemen van vernis en retouches, vullen van de lacunes, retoucheren, en vernissen.

Wordpress Gallery Plugin Free