Isaac Ouwater

Isaac Ouwater (1748 – 1793), Nieuwstraat in Hoorn, olieverf op doek, 46,0 x 56,2 cm (hxb), gesigneerd, 1784, Westfries Museum, Hoorn.

Kunstroof

Dit schilderij van Isaac Ouwater werd begin 2005 samen met 23 andere schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen uit het Westfries Museum. In 2016 werd dit schilderij samen met vier andere teruggevonden in Oekraïne en teruggegeven aan het museum. Alle schilderijen waren in erbarmelijk slechte staat. 

Conditie

De schade van dit schilderij bestond eruit dat het afgesneden is (het steundoek was niet meer aanwezig), dat het veel scheuren had met nogal wat verfverlies rondom de scheuren.
Verder was de verflaag erg gesleten, waardoor de craquelures nogal opzichtig waren. De vernis was vergeeld. Er waren kleine oude retouches aanwezig.

Restauratie

De behandeling bestond uit het consolideren van de verf, vastzetten van de rafels langs de buitenranden, hechten van de scheuren, vlakken van het doek, het aanbrengen van een steundoek, het doek op een nieuw spieraam spannen, afnemen van de vernis en de retouches, vullen van de lacunes, retoucheren, en vernissen.

Wordpress Gallery Plugin Free