Hendrick Bogaert

Hendrick Bogaert (1630 – 1675), Boerenbruiloft, olieverf op doek, 111,5 x 177,0 cm (hxb), gesigneerd en gedateerd, 1671, Westfries Museum, Hoorn.

Kunstroof

Dit schilderij van Hendrick Bogaert werd begin 2005 samen met 23 andere schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen uit het Westfries Museum. In 2016 werd dit schilderij samen met vier andere teruggevonden in Oekraïne en teruggegeven aan het museum. Alle schilderijen waren in erbarmelijk slechte staat, deze Boerenbruiloft in het bijzonder doordat het stugge doek in verschillende richtingen opgerold is geweest en in vochtige en ongetwijfeld barre omstandigheden heeft verkeerd.

Conditie

De schade bestond uit hevige deformaties, loslatend steundoek, gaten, vouwen en scheuren, ernstig verfverlies, loslatende oude restauraties, creperen van de vernis. De vernis was versneld vergeeld (dateerde van de laatste restauratie in 1982).
Verder heeft het schilderij al een rijke historie van restauraties, met een erg gesleten verflaag en veel oude retouches.

Restauratie

De behandeling behelsde eenvoudig gezegd het verwijderen van de oude doublering, schoonmaken van de achterkant, hechten van de scheuren, vlakken van het doek, een nieuwe doublering aanbrengen, het doek op het bewaard gebleven spieraam spannen (bij de diefstal was het doek ‘keurig’ van het spieraam gehaald door de spijkers los te halen, om het vervolgens opgerold mee te nemen), vernis en oude retouches verwijderen, overtollig vullingmateriaal verwijderen, lacunes vullen, retoucheren en vernissen.

Wordpress Gallery Plugin Free