Ferdinand Bol

Ferdinand Bol (1616 – 1680), De grootmoedigheid van Scipio, olieverf op doek, 179,0 x 219,0 cm (hxb), niet gesigneerd (1650 – 1654), Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het schilderij hangt in de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Conditie

Tijdens de vernisafname bleek het schilderij in het verleden nog uitvoeriger gerestaureerd en overschilderd dan bij vooronderzoek kon worden vastgesteld. In de hoek linksboven kwamen acht gezichten en elders een hand onder overschilderingen vandaan. Daarnaast was het schilderij erg beschadigd, niet alleen door veel oud verfverlies, maar ook door een meander van scheuren. Het schilderij is verkleind en de voorstelling is opgewerkt met losse toetsen, wat waarschijnlijk al oude ingrepen zijn. De tonaliteit van het schilderij is in de loop der tijd erg veranderd door verdonkering en verbruining. Het kussen en het kleed waarop Scipio staat, waren van oorsprong waarschijnlijk blauw (een schildering in smalt werd aangetoond in de verfmonsters) en linksboven is lucht zichtbaar, maar is door de donkergroenbruine kleur nauwelijks als zodanig herkenbaar.

Restauratie

De restauratie was erg omvangrijk, maar bestond kort gezegd uit het vlakken van deformaties, afnemen van vernis, retouches en overschilderingen, bijwerken van oude vullingen, vullen van de lacunes, retoucheren en vernissen.

Wordpress Gallery Plugin Free