David Vinckboons

David Vinckboons (1576 – ca. 1632), Boerenvreugd, Boeren verjagen een rijke familie uit hun huis, olieverf op paneel, 26,9 x 43,1 cm (hxb), gesigneerd, ca. 1610, kunsthandel.

Conditie

Het schilderij is binnengekomen nadat het behandeld was door een andere restaurator.
Het paneel bestaat uit een enkele horizontale plank, met aan de achterkant afschuiningen langs alle vier de zijden. Gutssporen zijn duidelijk zichtbaar.
De hoeken linksboven en rechtsonder waren beschadigd. Er zaten barsten in de verf- en preparatielaag, mogelijk tot in het hout.
De vernis was al afgenomen, met nog wel resten van een synthetische vernis aanwezig. In de verf zaten veel putjes, vooral in het deel linksboven, waarschijnlijk veroorzaakt door gebruik van een scalpel (vernis was mogelijk droog met scalpel verwijderd, waarbij verfstukjes losgebroken zijn uit de verflaag doordat de hechting tussen verf en vernis groter was dan die tussen verf en onderliggende laag). Ook veel verflagen zijn aangetast. Er was ook veel slijtage.

Restauratie

De barsten zijn gelijmd. De hoeken linksboven en rechtsonder alsmede de randbeschadigingen zijn aangevuld met een lijm/houtmeelpasta.
De vernisresten konden goed worden afgenomen door ze te doen zwellen met een gel van een vrij sterk oplosmiddel en vervolgens met een scalpel te verwijderen.
De lacunes zijn gevuld. Vervolgens is er uitvoerig geretoucheerd. Hierbij kon het nagenoeg identieke (zij het in stijl iets verschillende) schilderij in het Rijksmuseum (SK-A-1352) gelukkig als leidraad worden gebruikt. Tot slot is het schilderij voorzien van een vernis.

Wordpress Gallery Plugin Free