Adam Willaerts

Adam Willaerts (1577 – 1664) (toegeschreven), Schepen voor de kust bij ommuurde stad, olieverf op paneel, 48,9 x 71,8 cm (hxb), particuliere collectie.

Conditie

Het oorspronkelijke paneel bestaat uit twee horizontale planken. Het is afgeschaafd tot een dikte van ca. 2,5 mm en op een plank gelijmd van ca. 4 mm dikte. Het geheel is voorzien van een parket, waarvan de schuiflatten vastzitten. Het schilderij is scheluw en vertoont golvingen, veroorzaakt door het parket. Het is waarschijnlijk aan de rechterkant verkleind, gezien de opvallende afsnijding van de achtersteven. Het paneel is gebarsten geweest.
De verflaag is met name in het onderste deel erg gesleten. Het schilderij is zwaar geretoucheerd. De vernis is vergeeld. De aanwezige signatuur ‘A. Storck’ is vals.

Behandeling

Omdat niet te zeggen is wat het paneel zonder parket zal gaan doen, is het parket gehandhaafd. De schuiflatten zijn weer glijdend gemaakt. Hoewel het hele idee van een systeem dat alleen in horizontaal vlak meebeweegt met de werking van het paneel op een misverstand berust. Een parket doet doorgaans meer slecht dan goed, maar vaak is het paneel tot zo’n kwetsbare dikte teruggebracht dat steun vereist is.
De vernis, de overschilderingen en de meeste retouches zijn afgenomen. De lacunes zijn gevuld. Het schilderij is uitvoerig geretoucheerd. Tot slot is het schilderij gevernist.