Noord-Griekenland/ Zuidelijke Balkan, Ikoon van Moeder Gods Hodigitria met Christuskind Pantocrator, bladgoud en tempera op paneel,
46,4/45,8 x 34,1/33,9, ca. 1850, kerkelijke instantie.

De ikoon was ernstig aangetast door insectvraat, waardoor in het linkerdeel van de ikoon het hout onder de picturale laag veranderd was in houtmeel, als het al niet helemaal verdwenen was. De picturale laag lag hier in blazen los op, met gedeeltelijk verfverlies tot gevolg. Ook was er sprake van voortschrijdend verfverlies door afschilfering. De ikoon was ooit eerder erg grof en niet afdoende behandeld. De toen gebruikte lijm heeft de verf plaatselijk aangetast en doen verdonkeren.
Essentieel bij de restauratie was dat het patina behouden bleef, zodat de ikoon zijn oude doorleefde aanzien behield.
De loszittende verf is vastgezet, het houtmeel is geïnjecteerd met een oplossing van paraloid b72, de blazen zijn geplaneerd en op de drager vastgezet. Waar er holtes onder de verflaag zaten is er een stukje verf opgelicht, is de holte gevuld en is het stukje verf weer teruggelegd. Het oppervlak is gereinigd en oude retouches zijn verwijderd. Zowel de recentere als de oudere lacunes zijn gevuld. Tot slot zijn de lacunes geretoucheerd.